Salát s mořskými plody a bylinkami
Suroviny
- 175 g Krevety tygří - loupané
- 450 g Mušle slávky
- 175 g Sépie
- 175 g Těstoviny Conchiglie
- 250 ml Víno bílé
- 90 ml Olej olivový extra panenský
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 4 g
- Sodík 590 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 126.4 mg
- Draslík 601.7 mg
- Vláknina 2299.8 mg
- Vitamín A 2299.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky očistíme pod studenou vodou a odstraníme „vousy“. Odebereme mušle, které se nezavřou ani když s nimi poklepeme.
-
2
Přivedeme k bodu varu polovinu množství vína, nakrájený česnek, petržel a slávky. Vaříme 5 minut, až se mušle otevřou. Během varu hrncem často rázně zatřeseme.
-
3
Mušle slijeme, necháme vychladnout a tekutinu z hrnce si ponecháme stranou. Po vychladnutí všechny vyloupeme a tekutinu z nich zachytíme do misky. Mušle, které se během varu neotevřely, odstraníme.
-
4
V hrnci přivedeme k bodu varu tekutinu, ve které se mušle vařily, zbývající víno a sépiové kroužky. Dusíme 30 minut, aby nám sépiové kroužky změkly. Občas zamícháme. Po půl hodině varu necháme vychladnout.
-
5
Mezitím uvaříme těstoviny dle postupu, který uvádí výrobci na obalu. Smícháme si olej, citrónovou šťávu, pokrájené kapary, petržel, utřený česnek. Dochutíme solí a pepřem.
-
6
Uvařené těstoviny slijeme, smícháme se zálivkou a promícháme. Necháme vychladnout.
-
7
Vychladlé sépiové kroužky vyndáme z hrnce, opláchneme ve studené vodě a smícháme se slávkami a těstovinami. Mísu zakryjeme umělohmotnou fólií a necháme 4 hodiny vychladnout v lednici. Před podáváním znovu promícháme, ochutnáme a popřípadě dochutíme.