Koláč lilkový
Suroviny
- 150 g Rajčata
- 50 g Sýr Parmezán
- 225 g Těstoviny Fusilli
- 90 g Sýr Čedar
- 450 g Jehněčí maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Celer - nať
- 1 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 2.5 l Voda pitná
- 1.5 dl Vývar drůbeží
- 6 dl Omáčka bešamelová
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Tuk
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1613 kcal
- Sacharidy 141 g
- Tuky 90 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 129.8 mg
- Draslík 564.8 mg
- Vláknina 10297 mg
- Vitamín A 10297 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do cedníku dáme plátky lilku, posypeme solí a necháme stranou 45 minut.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a celer. Přidáme mleté jehněčí maso a smažíme, dokud nezezlátne. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, oregano, červený vinný ocet, vývar, sůl, pepř, přivedeme směs k varu a povaříme 20 minut.
-
3
Plátky lilku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a smažíme plátky z každé strany cca 4 minuty. Vyndáme je z pánve a necháme okapat.
-
4
Do hrnce s osolenou vařící vodou přidáme zbylý olej a vaříme fusilli 10 minut, dokud nejsou měkké. Procedíme je.
-
5
Prohřejeme bešamelovou omáčku, vmícháme nastrouhaný čedar, polovinu omáčky vmícháme do těstovin.
-
6
Vymažeme zapékací mísu tukem, uděláme vrstvu těstovin, jehněčí omáčky a plátků lilku. Zbývající sýrovou omáčku dáme navrch. Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě zapékáme 25 minut.