Tvarohové jidáše
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 50 g Třešně
- 200 g Marcipánová hmota surová
- 100 g Ořechy para
- 500 g Mouka polohrubá
- 250 g Máslo čerstvé
- 175 g Cukr moučkový
- 320 g Tvaroh tučný
- 70 g Pistácie
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Likér třešňový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 40 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 142.5 mg
- Draslík 324.2 mg
- Vláknina 5690.8 mg
- Vitamín A 5690.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 125.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté rozinky a koktejlové třešně nahrubo nasekáme a zakapeme likérem. Marcipán nahrubo nastrouháme. Ořechy a spařené pistácie nahrubo nasekáme.
-
2
Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme nakrájené máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, 3 vejce a tvaroh. Vypracujeme hladké těsto a zapracujeme do něj hrozinky, pistácie, ořechy a třešně.
-
3
Těsto rozdělíme na kousky po 100 g a vytvarujeme z nich jidáše. Na povrchu je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut.
-
4
Ihned po upečení jidáše poptřeme medem.