Vanilkový dort s ovocem a mandlemi
Suroviny
- 100 g Maliny
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Třešně
- 100 g Cukr krupice
- 125 g Mouka polohrubá
- 100 g Rybíz červený
- 30 g Mandle plátky
- 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Kiwi
- 2 ks Meruňky
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Máta
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Tuk
- 5 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 28 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 95.9 mg
- Draslík 194 mg
- Vláknina 5242.5 mg
- Vitamín A 5242.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 229 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo a 75 g cukru šleháme do pěny. Přidáme vejce, mléko a za stálého míchání přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
-
2
Těsto nalijeme do dortové formy vymazané tukem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Korpus vyklopíme na mřížku a po vychladnutí pokapeme 2 lžícemi likéru.
-
3
Meruňky spaříme vroucí vodou, oloupeme a vypeckujeme. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky, omyté třešně vypeckujeme. Maliny a rybíz omyjeme a necháme okapat. Všechno ovoce v míse zakapeme zbylým likérem a necháme rozležet.
-
4
Mandlové lupínky na pánvi nasucho opečeme dozlatova.
-
5
Ušleháme smetanu a smícháme ji se zbylým cukrem a dření vydlabanou z vanilkových lusků. Potřeme jí celý povrch dortu, poklademe ovocem a posypeme plátky mandlí. Dort ozdobíme lístky máty.