Bramborový kynutý závin s ořechy
Suroviny
- 120 g Brambory
- 500 g Jablka
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hrubá
- 30 g Ořechy vlašské
- 30 g Cukr krupice
- 50 g Strouhanka
- 10 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 60 g Cukr moučkový
- 30 g Rozinky tmavé
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 0.0625 l Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 23 g
- Sodík 207 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 74.3 mg
- Draslík 325.1 mg
- Vláknina 9103.9 mg
- Vitamín A 9103.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 101.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, uvaříme a prolisujeme. Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek, necháme vykynout. Brambory přelijeme rozehřátým máslem, přidáme mouku, lžíci cukru, sůl, kvásek, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
-
2
Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou, nakrájenými jablky, moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, zbytkem citronové kůry, rozinkami a nasekanými ořechy. Pokapeme rumem, přemístíme na máslem potřený plech a necháme ještě chvíli kynout. Poté povrch závinu potřeme máslem a upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.