Vanilková zmrzlina s jahodovým coulis
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 24 g
- Sodík 25 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 597.8 mg
- Draslík 432.8 mg
- Vláknina 10000 mg
- Vitamín A 10000 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 147 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko, 100g cukru a rozříznutý, vyškrábnutý vanilkový lusk přivedeme k varu, poté odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10min stát.
-
2
Mezitím utřeme žloutky se 100g cukru. Mléko přivedem opět k varu, trochou mléka rozředíme žloutky, směs vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání povaříme. Kastrol sejmeme ze sporáku jakmile se začnou tvořit vzduchové bubliny. Přilijeme 100ml smetany a opatrně promícháme. Směs nalijeme do zmrzlinového strojku a mrazíme cca 2hodiny.
-
3
Jahody omyjeme, odstraníme stopky a 1/4 z nich vidličkou rozmačkáme se zbylým cukrem. Směs při nízké teplotě asi 15min povaříme a necháme vychladnout. Poté ji smícháme se šlehačkou ušlehanou ze zbylé smetany a vanilkového cukru.
-
4
Zmrzlinu rozdělíme do vychlazených pohárů, ozdobíme několika jahodami a přelijeme jahodovým coulis. Zbylé jahody servírujeme zvlášť.