Chlazený oříškový pudink s krémem z růžové vody
Suroviny
- 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Ořechy vlašské
- 75 g Cukr krupice
- 30 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pistácie
- 1 kávová lžička Růžová voda
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 1 l Mléko plnotučné
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 42 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 222.6 mg
- Draslík 200.2 mg
- Vláknina 6095.8 mg
- Vitamín A 6095.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2326.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nasypeme mleté oříšky, cukr a mouku. Postupně přidáváme mléko a za stálého míchání zvolna zahříváme. Vaříme, dokud nevznikne hustý krém. Odstavíme, rozdělíme do misek a necháme vychladnout.
-
2
Mezitím připravíme krém. Do hrnce vlijeme mléko. Vanilkový lusk rozřízneme, dřeň vyškrábneme a společně s luskem přidáme do hrnce. V trošce mléka rozmícháme cukr se solamylem a rovněž přidáme do hrnce. Vše pozvolna zahříváme, ale nevaříme. Žloutek rozkvedláme metličkou a po lžících k němu přiléváme horké mléko. Tuto směs poté rozmícháme do zbytku mléka v hrnci. Zahříváme za stálého míchání, dokud se nevytvoří hustý krém. Nesmíme ho vařit, aby se žloutek nesrazil.
-
3
Hrnec odstavíme z ohně a dáme do ledové vodní lázně. Za stálého míchání zprudka zchladíme. Vyjmeme vanilkový lusk a přidáme růžovou vodu. Krémeme pokapeme připravený pudink, zakryjeme fólií a necháme 3-4 h. vychladit v lednici.
-
4
Před podáváním puding dozdobíme nasekanými pistáciemi a servírujeme.