Máslová štóla
Suroviny
- 300 g Hrozinky
- 200 g Kandované ovoce
- 150 g Mandle
- 400 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 100 g Droždí
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 kg Mouka polohrubá
- 4 polévková lžíce Rum
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1089 kcal
- Sacharidy 149 g
- Tuky 49 g
- Sodík 462 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 147 g
- Cholesterol 57.6 mg
- Draslík 709.2 mg
- Vláknina 14647.2 mg
- Vitamín A 14647.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na nudličky, kandované ovoce drobně nakrájíme, v misce promícháme s hrozinkami a rumem, necháme uležet.
-
2
V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
-
3
V míse vsypeme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme naložené hrozinky s ovocem, mandle a vanilkový cukr. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté ho vařečkou promícháme a necháme kynout ještě alespoň půl hodiny.
-
4
Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dva díly, které rozválíme a stočíme do tvaru veky, podélně u kraje hranou dlaně utvoříme žlábek. Hotové štoly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.
-
5
Upečené štoly hned potíráme rozpuštěným máslem, silně sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.