Ořechové dortíčky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy lískové
- 80 g Ořechy vlašské
- 25 g Cukr moučkový
- 50 g Cukr moučkový
- 50 g Tuk ztužený
- 75 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Čokoláda na vaření
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.12 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 36 g
- Sodík 6 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 45.6 mg
- Draslík 89.2 mg
- Vláknina 4167.3 mg
- Vitamín A 4167.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křehké těsto na vánoční cukroví [32279]:
-
2
Máslo necháme změknout, citronovou kůru nastrouháme.
-
3
Na vál prosejeme mouku, moučkový cukr, do důlku nakrájíme máslo, přidáme rozmíchané žloutky, malou špetku soli, citronovou kůru. Všechny přísady vypracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. Těsto je možné do chladničky uložit i na několik dní.
-
4
Z těsta vyválíme placku, z ní vykrájíme kolečka. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí kolečka slepujeme oříškovým krémem. Na vrchní kolečko poté kápneme čokoládovou polevu a přitiskneme na ni půlku vlašského ořechu.
-
5
Připravíme si oříškový krém. Do změklého másla zatřeme prosátý cukr, ustrouhané oříšky a rum.
-
6
Čokoládovou polevu připravíme rozpuštěním rozlámané čokolády na vaření ve vodní lázni. Do čokolády přidáme tuk a stále mícháme. Poleva je hotová, až se čokoláda spojí s tukem.