Baklava s vlašskými ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Datle
  • 500 g Listové těsto
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 150 g Med včelí
  • 120 g Ořechy vlašské
  • 15 g Sezam - semena
  • 3 g Skořice mletá
  • 10 g Pomerančová kůra
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 40 ml Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 764 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 40 mg
  • Draslík 368.1 mg
  • Vláknina 11241 mg
  • Vitamín A 11241 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V malém hrnci vaříme nadrobno nakrájené datle a pomerančovou šťávu asi 5 minut. Poté přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, nasekané ořechy a skořici. Formu o délce jedné strany vymažeme máslem. Do formy vložíme 1 plátek listového těsta a potřeme máslem.

  • 2

    Na těsto rozetřeme 1/2 směsi s datlemi a navrch položíme plát těsta potřené máslem. Rozetřeme zbytek směsi s datlemi a zakončíme plátkem těsta potřeného máslem. Těsto u krajů a v rozích lehce zmáčkneme a posypeme sezamovými semínky. Pečeme 30 minut dozlatova, poté zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 30 minut.

  • 3

    V hrnci asi 15 minut vaříme med, citronovou šťávu a 200 ml vody, dokud se objem tekutiny nevyvaří na poloviční množství. Připravenou směs necháme nejprve 20 minut chladnout a poté jí přelijeme hotovou baklavu. Před podáváním necháme 1 hodinu v chladu.

Komentáře k receptu