Baklava s vlašskými ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 49 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 40 mg
- Draslík 368.1 mg
- Vláknina 11241 mg
- Vitamín A 11241 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V malém hrnci vaříme nadrobno nakrájené datle a pomerančovou šťávu asi 5 minut. Poté přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, nasekané ořechy a skořici. Formu o délce jedné strany vymažeme máslem. Do formy vložíme 1 plátek listového těsta a potřeme máslem.
-
2
Na těsto rozetřeme 1/2 směsi s datlemi a navrch položíme plát těsta potřené máslem. Rozetřeme zbytek směsi s datlemi a zakončíme plátkem těsta potřeného máslem. Těsto u krajů a v rozích lehce zmáčkneme a posypeme sezamovými semínky. Pečeme 30 minut dozlatova, poté zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 30 minut.
-
3
V hrnci asi 15 minut vaříme med, citronovou šťávu a 200 ml vody, dokud se objem tekutiny nevyvaří na poloviční množství. Připravenou směs necháme nejprve 20 minut chladnout a poté jí přelijeme hotovou baklavu. Před podáváním necháme 1 hodinu v chladu.