Okurkový bujon s kozím sýrem
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 150 g Sýr kozí
- 200 g Tuřín
- 100 g Feferony
- 200 g Petržel kořen
- 300 g Okurka salátová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Avokádo
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 79 g
- Sodík 2696 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 47.6 mg
- Draslík 1184.8 mg
- Vláknina 36688.8 mg
- Vitamín A 36688.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 133.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kozí sýr nakrájíme ozdobně na kostičky (zoubkovým nožem). Nakládané nepálivé feferonky (např. beranní rohy) pokrájíme na tenká kolečka.
-
2
Salátovou okurku a avokádo omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Směs dáme do hrnce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.
-
3
Okurku s avokádem a s bujonem rozmixujeme na krém, přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a dáme vychladit.
-
4
Do vychlazeného okurkového bujonu přimícháme sýr s feferonkami a podáváme chlazený.
-
5
Zeleninový bujon [30258]:
-
6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
8
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
11
Případně dochutíme solí a pepřem.