Citronová rýže se zelenou kaší
Suroviny
- 200 g Angrešt
- 100 g Meloun žlutý
- 100 g Rýže carnaroli
- 100 ml Víno bílé
- 600 ml Mléko polotučné
- 3 kávová lžička Cukr krupice
- 4 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Citrony
- 2 ks Kiwi
- 3 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Sirup javorový
- 5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Škrob jemný kukuřičný gustin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 288 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 3 g
- Sodík 181 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 348.3 mg
- Vláknina 10201 mg
- Vitamín A 10201 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé angrešty omyjeme a necháme okapat. Přivedeme k varu 100 ml vody, bílé víno, polovinu vanilkového extraktu a cukr. Přidáme angrešt a při mírné teplotě dusíme asi 15 minut. Poté necháme vychladnout.
-
2
Oloupeme kiwi a nakrájíme je na kostky. Meloun oloupeme, vyjmeme semena a také nakrájíme na kostky. Vše přidáme k angreštu.
-
3
Smícháme 4 polévkové lžíce vody s kukuřičným škrobem, přidáme nakrájené ovoce a zlehka povaříme.
-
4
Ohnivzdornou nádobu naplníme rýží, zbylým vanilkovým extraktem, citronovou kůrou a 3 špetkami soli. Vše přivedeme k varu a přiklopené vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dalších 10 minut.
-
5
Podle chuti dochutíme citronovou šťávou, javorovým sirupem a necháme trochu vychladnout.
-
6
Do sklenic urovnáme střídavě vrstvy citronové rýže a zelené kaše. Nakonec ozdobíme piniovými semeny a proužky citronu.