Marmeláda z šípků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1895 kcal
- Sacharidy 478 g
- Tuky 1 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 478 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1570.4 mg
- Vláknina 165417 mg
- Vitamín A 165417 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1425.8 mg
- Vitamín E 19.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šípky několikrát dobře propláchneme a přendáme do hrnce.
-
2
Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Pokrájíme je na drobné kousky a přisypeme k šípkům. Vše zalijeme vodou do výše ovoce a dáme vařit na 30 minut.
-
3
Uvařené ovoce slijeme přes síto, slitou šťávu si uschováme.
-
4
Šípky s jablky dáme opět do hrnce, zalijeme vodou a necháme vařit dalších 30 minut.
-
5
Uvařené ovoce propasírujeme přes síto, získané pyré smícháme se šťávou a vmícháme cukr. Vše povaříme za stálého míchání.
-
6
Vaříme až do dosažení teploty 104,5 °C.
-
7
Uvařenou marmeládu nalijeme do vyvařených sklenic a ihned uzavřeme.