Křepelčí studený bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Kuřecí křídla
- 150 g Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 5 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 144 g
- Sodík 481 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 225.5 mg
- Draslík 1265 mg
- Vláknina 14351.2 mg
- Vitamín A 14351.2 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 101.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
-
2
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
-
3
Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
-
4
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
5
Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.