Turecký meruňkový a pomerančový dort
Suroviny
- 500 g Jogurt bílý
- 125 g Máslo čerstvé
- 125 ml Med včelí
- 50 ml Voda pitná
- 200 ml Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Pomeranče
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 šálek Samokypřicí mouka
- 1 hrnek Meruňky sušené
- 1 hrnek Pistácie pražené
- 0.5 hrnek Cukr krupice
- 0.5 hrnek Mandle mleté
- 3 polévková lžíce Pistácie
- 2 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1137 kcal
- Sacharidy 135 g
- Tuky 57 g
- Sodík 263 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 135 g
- Cholesterol 88.2 mg
- Draslík 1756.5 mg
- Vláknina 29252.3 mg
- Vitamín A 29252.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55 mg
- Vitamín E 9.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velký cedník vyložíme den před pečením mušelínem a vložíme do něj jogurt. Položíme na mísu a pokryjeme umělohmotnou fólií. Necháme stát 12 hodin v lednici. Poté vylijeme tekutinu a jogurt odložíme stranou.
-
2
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme máslem a dno posypeme mletými pistáciovými oříšky. Formu nakloníme, abychom posypali i vymazané stěny.
-
3
V misce utřeme máslo s cukrem a pomerančovou kůrou nastrouhanou z jednoho pomeranče. Postupně zašleháme vejce, přidáme jogurt a vymícháme hladké těsto.
-
4
V další míse smícháme kypřicí prášek s moukou a nasypeme do těsta. Zlehka promícháme a nakonec přidáme nasekané oříšky, nasekané mandle a meruňky. Do připravené formy nalijeme těsto a pečeme 50 minut. Těsto musí zůstat pružné.
-
5
Mezitím zahřejeme na mírném ohni med, pomerančovou kůru nastrouhanou ze dvou pomerančů, pomerančovou šťávu, vodu a natrhané lístky máty. Cca 6 minut povaříme. Poté scedíme a dáme stranou.
-
6
Korpus položíme na podnos, dort přelijeme pomerančovým sirupem a necháme vychladnout. Podáváme s menším množství jogurtu ochuceného medem a skořicí. Můžeme dozdobit dílky pomeranče.