Studený telecí bujón s koňakem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 100 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Bageta
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Koňak Armaňak
- 4.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1295 kcal
- Sacharidy 166 g
- Tuky 199 g
- Sodík 2291 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 160 g
- Cholesterol 258 mg
- Draslík 1547.6 mg
- Vláknina 31984.2 mg
- Vitamín A 31984.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvě uvařený a scezený telecí bujón dáme do chladničky na 12 hodin.
-
2
Druhý den odstraníme z povrchu studeného bujonu pečlivě tuk, zamícháme do bujónu 0.5 dl koňaku Armaňaku, bujon dosolíme podle chuti.
-
3
Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Z Hermelínu nakrájíme 8 plátků. Na 4 malé bagety položíme plátky sýru, posypeme je hrubě pomletým pepřem 4 barev, bagety položíme je na pekáček a dáme je zapéct na 2 - 4 minuty do dobře vyhřáté trouby při 200°C.
-
4
Každou porci nalijeme do misky, ozdobíme drobně pokrájenou pažitkou a podáváme se zapečenou bagetkou s Hermelínem.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.