Studený telecí bujón s koňakem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 124 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 100 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 500 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Bageta
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Koňak Armaňak
  • 4.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1295 kcal
  • Sacharidy 166 g
  • Tuky 199 g
  • Sodík 2291 mg
  • Bílkoviny 88 g
  • Uhlovodany 160 g
  • Cholesterol 258 mg
  • Draslík 1547.6 mg
  • Vláknina 31984.2 mg
  • Vitamín A 31984.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvě uvařený a scezený telecí bujón dáme do chladničky na 12 hodin.

  • 2

    Druhý den odstraníme z povrchu studeného bujonu pečlivě tuk, zamícháme do bujónu 0.5 dl koňaku Armaňaku, bujon dosolíme podle chuti.

  • 3

    Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Z Hermelínu nakrájíme 8 plátků. Na 4 malé bagety položíme plátky sýru, posypeme je hrubě pomletým pepřem 4 barev, bagety položíme je na pekáček a dáme je zapéct na 2 - 4 minuty do dobře vyhřáté trouby při 200°C.

  • 4

    Každou porci nalijeme do misky, ozdobíme drobně pokrájenou pažitkou a podáváme se zapečenou bagetkou s Hermelínem.

  • 5

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 6

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 7

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 8

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 10

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu