Chlebový salát z Toskánska

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Rajčata
  • 8 g Sůl
  • 4 g Pepř černý mletý
  • 150 g Cuketa
  • 20 g Bazalka
  • 20 g Kapary
  • 40 ml Ocet vinný
  • 120 ml Olej stolní
  • 40 ml Balsamico ocet
  • 1 kávová lžička Sardelová pasta
  • 4 ks Paprika zelená
  • 1 ks Cibule
  • 4 stroužek Česnek
  • 8 plátek Chléb pšeničný (bílý)
  • 0.5 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 806 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 16.8 mg
  • Draslík 623 mg
  • Vláknina 7976 mg
  • Vitamín A 7976 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 83.2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které rozložíme na talíři. Posypeme solí a pepřem a je necháme pustit šťávu. Mezitím do mísy nakrájíme oloupanou cibuli na tenká kolečka, přidáme očištěné papriky nakrájené na kostičky a posekanou bazalku. Omytou cuketu rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky a spolu s rajčaty přidáme do mísy a promícháme, aby puštěná šťáva z rajčat propojila všechnu zeleninu.

  • 2

    V misce smícháme bílé víno, balzamikový ocet, posekané kapary, prolisovaný česnek a sůl. Oschlé plátky toastového chleba nasucho opražíme na pánvi, rozlámeme je na menší kousky a polovinu z nich rozložíme na dno větší mísy a zalijeme balzamikovým nálevem. Na to navršíme polovinu zeleninové směsi a znovu opakujeme v další vrstvě.

  • 3

    Na závěr vše zalijeme dresinkem z vinného octa, sardelové pasty, špetky pepře a olivového oleje.

  • 4

    Ihned podáváme, protože chléb se brzy nasákne nálevem a ztratí křupavou konzistenci.

Komentáře k receptu