Chlebový salát z Toskánska
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 8 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 150 g Cuketa
- 20 g Bazalka
- 20 g Kapary
- 40 ml Ocet vinný
- 120 ml Olej stolní
- 40 ml Balsamico ocet
- 1 kávová lžička Sardelová pasta
- 4 ks Paprika zelená
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 8 plátek Chléb pšeničný (bílý)
- 0.5 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 31 g
- Sodík 806 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 16.8 mg
- Draslík 623 mg
- Vláknina 7976 mg
- Vitamín A 7976 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které rozložíme na talíři. Posypeme solí a pepřem a je necháme pustit šťávu. Mezitím do mísy nakrájíme oloupanou cibuli na tenká kolečka, přidáme očištěné papriky nakrájené na kostičky a posekanou bazalku. Omytou cuketu rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky a spolu s rajčaty přidáme do mísy a promícháme, aby puštěná šťáva z rajčat propojila všechnu zeleninu.
-
2
V misce smícháme bílé víno, balzamikový ocet, posekané kapary, prolisovaný česnek a sůl. Oschlé plátky toastového chleba nasucho opražíme na pánvi, rozlámeme je na menší kousky a polovinu z nich rozložíme na dno větší mísy a zalijeme balzamikovým nálevem. Na to navršíme polovinu zeleninové směsi a znovu opakujeme v další vrstvě.
-
3
Na závěr vše zalijeme dresinkem z vinného octa, sardelové pasty, špetky pepře a olivového oleje.
-
4
Ihned podáváme, protože chléb se brzy nasákne nálevem a ztratí křupavou konzistenci.