Bramborový koláč se sýrem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Sýr Eidam cihla 40%
- 6 g Sůl
- 500 g Mouka polohrubá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Olej rostlinný
- 1 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 23 g
- Sodík 305 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 33.1 mg
- Draslík 592 mg
- Vláknina 10964.6 mg
- Vitamín A 10964.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a olej a postupně s přidáváním vody podle potřeby uhněteme hladké nelepivé těsto a necháme odpočinout.
-
2
Mezitím dáme vařit brambory ve slupce, vaříme na mírném ohni, dokud nejsou úplně měkké. Z těsta vyválíme dva pláty, první rozložíme na dno pekáčku. Brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, v míse je rozmačkáme šťouchadlem, přidáme strouhaný sýr, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekáčku. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 30 minut. Podáváme nejlépe vlahé nebo téměř studené.