Francký cibulový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Cibule
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Sůl
  • 110 g Máslo čerstvé
  • 15 g Droždí
  • 150 g Slanina vepřová
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 5 g Kmín drcený
  • 180 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 995 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 1052 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 327.6 mg
  • Draslík 601.8 mg
  • Vláknina 13162.5 mg
  • Vitamín A 13162.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku a sůl dáme do mísy. Přidáme vejce a 75 g másla. Droždí rozdrobíme a zamícháme do vlažného mléka. Z přísad vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryté necháme 1 hodinu vykynout.

  • 2

    Těsto důkladně propracujeme na pomoučeném vále. Vyválíme kulatou placku, vložíme ji do vymazané koláčové formy. Zvýšíme okraje. Přikryté necháme asi 20 minut vykynout.

  • 3

    Na obložení oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky, lehce ji rozškvaříme na zbývajícím rozehřátém másle. Přimícháme cibuli a podusíme. Necháme vychladnout.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Zakysanou smetanu rozmícháme s vejci, solí a kmínem. Směs přimícháme k vychladlé cibuli a rovnoměrně rozprostřeme na koláč. Pečeme 35-40 minut. Podáváme vlažné.

Komentáře k receptu