Kaštanové pyré s čokoládovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Čokoláda hořká
  • 25 g Kakao - prášek
  • 25 g Med včelí
  • 650 g Smetana 12% (konzumní)
  • 50 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr vanilka
  • 500 g Kaštany jedlé
  • 50 g Perník
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 cl Likér pomerančový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 977 kcal
  • Sacharidy 138 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 22 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 117 g
  • Cholesterol 354.7 mg
  • Draslík 994.8 mg
  • Vláknina 12425 mg
  • Vitamín A 12425 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 168.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nahrubo nasekáme kaštany a vaříme je nezakryté v mléce se strouhaným perníkem doměkka. Tekutinu vyvaříme. Ochutíme citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Směs rozmixujeme a protlačíme jemným sítem. Nařízneme vanilkový lusk, vyškrábneme dřeň, obojí vložíme do 250 g smetany a přivedeme k varu.

  • 2

    Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Pomalu přiléváme smetanu a na mírném plameni připravíme jemný krém. Vanilkový lusk vyjmeme a vychlazený krém smícháme s kaštanovým pyré. Přidáme trochu pomerančového likéru.

  • 3

    Na omáčku zahřejeme 300 g smetany s kakaem a nakrájenou čokoládou, rozmícháme dohladka. Přidáme zbývající likér, pomerančovou kůru a med. Kaštanové pyré protlačíme lisem na brambory a přelijeme je omáčkou.

  • 4

    Podáváme s ušlehanou šlehačkou.

Komentáře k receptu