Kaštanové pyré s čokoládovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 25 g Kakao - prášek
- 25 g Med včelí
- 650 g Smetana 12% (konzumní)
- 50 g Cukr krupice
- 50 g Cukr vanilka
- 500 g Kaštany jedlé
- 50 g Perník
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 cl Likér pomerančový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 977 kcal
- Sacharidy 138 g
- Tuky 38 g
- Sodík 22 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 354.7 mg
- Draslík 994.8 mg
- Vláknina 12425 mg
- Vitamín A 12425 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 168.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nahrubo nasekáme kaštany a vaříme je nezakryté v mléce se strouhaným perníkem doměkka. Tekutinu vyvaříme. Ochutíme citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Směs rozmixujeme a protlačíme jemným sítem. Nařízneme vanilkový lusk, vyškrábneme dřeň, obojí vložíme do 250 g smetany a přivedeme k varu.
-
2
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Pomalu přiléváme smetanu a na mírném plameni připravíme jemný krém. Vanilkový lusk vyjmeme a vychlazený krém smícháme s kaštanovým pyré. Přidáme trochu pomerančového likéru.
-
3
Na omáčku zahřejeme 300 g smetany s kakaem a nakrájenou čokoládou, rozmícháme dohladka. Přidáme zbývající likér, pomerančovou kůru a med. Kaštanové pyré protlačíme lisem na brambory a přelijeme je omáčkou.
-
4
Podáváme s ušlehanou šlehačkou.