Tuňákové sushi s omáčkou
Suroviny
- 200 g Tuňák obecný
- 130 g Rýže na sushi
- 160 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 100 ks Fazolové lusky zelené
- 6 ks Zázvor nakládaný
- 2 ks Mořské řasy sušené
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Wasabi pasta
- 2 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
- 2 polévková lžíce Majonéza japonská
- 1 polévková lžíce Koření na suši
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 138 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 6 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 13.4 mg
- Draslík 254.2 mg
- Vláknina 4652.5 mg
- Vitamín A 4652.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme čtvercovou formu o straně osmnáct centimetrů s odnímatelným dnem. Vymažeme ji olejem, vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přesahovala okraj formy. I fólii pomažeme olejem, dno posypeme praženými sezamovými semínky.
-
2
Řádně propláchnutou rýži s řasami přivedeme do varu, řasy odstraníme a rýži pod poklicí vaříme zhruba deset minut. Poté ji odstavíme a necháme přikrytou patnáct minut dojít. Hotovou rýži vsypeme na mísu, promícháme s kořením na sushi a rýži necháme vychladnout.
-
3
Tuňáka naplátkujeme, obalíme v terijaki a na jedné lžíci oleje z každé strany minutu restujeme. Osmažené plátky tuňáka nakrájíme na silnější proužky, odložíme stranou. Rozpůlené fazolky vhodíme do vroucí vody, minutu vaříme, rychle zchladíme studenou vodou a necháme řádně okapat.
-
4
Studenou rýži nandáme do připravené formy, povrch uhladíme, potřeme japonskou majonézou, poklademe tuňákem a fazolkami. Takto připravenou rýži přikryjeme fólií, celý povrch zatížíme a dáme na patnáct minut do chladničky. Poté z rýže sejmeme zátěž, vrchní fólii i odnímatelné boky formy. Rýži nakrájíme mokrým nožem na šestnáct stejných kostek.
-
5
Sushi podáváme s naloženým zázvorem a wasabi pastou.