Marinované dušené krevety s chřestem
Suroviny
- 380 g Chřest zelený
- 100 ml Voda pitná
- 200 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Petržel - nať
- 0.5 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 12 ks Krevety tygří - loupané
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Žampiony - sterilované
- 1 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2183 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 65 g
- Sodík 2694 mg
- Bílkoviny 693 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 3150.9 mg
- Draslík 87.4 mg
- Vláknina 1305 mg
- Vitamín A 1305 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninový vývar dolijeme 100 ml vody a přivedeme k varu. Z očištěného a omytého chřestu odkrojíme spodní části a odložíme je. Když se vývar začne vařit, vložíme do něj hlavní části chřestu a vaříme přibližně 5 minut.
-
2
Když je chřest uvařený na skus, vyjmeme ho, do vývaru vložíme omyté a očištěné krevety. Necháme je vařit 2 minuty, poté je vylovíme. Když krevety vychladnou, odstraníme z nich schránky.
-
3
Marinádu připravíme rozmícháním oleje s citronovu šťávou, solí a pepřem. Čerstvý rozmarýn a petrželovou nať opláchneme, vodu z nich setřepeme, bylinky nasekáme. Rozmarýn i petrželku přidáme do marinády, vložíme do ní chřest a krevety a necháme 2-3 hodiny odpočívat v chladu.
-
4
Rajčata vyjmeme z plechovky, nakrájíme na kostičky. Žampiony okapeme, nakrájíme na tenčí plátky.
-
5
Po uplynutí doby marinování krevety a chřest rozložíme na mísu spolu s rajčaty a žampiony, pokapeme marinádou a podáváme.