Pomerančový dresink s mákem ke květákovému salátu
Suroviny
- 500 g Květák
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Muškátový oříšek
- 20 g Kerblík
- 250 ml Mléko polotučné
- 2 ks Pomeranče
- 6 ks Mušle srdcovky
- 2 polévková lžíce Mák - semena
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 278 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 16 g
- Sodík 528 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 18.3 mg
- Draslík 855.3 mg
- Vláknina 14283.5 mg
- Vitamín A 14283.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 117 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák rozebereme na malé růžičky. 250 ml osolené vody s mlékem a větším množstvím strouhaného muškátového oříšku uvedeme do varu a květák uvaříme tak, aby zůstal křupavý. Slijeme a necháme dobře okapat. Mušle omyjeme, osušíme a opékáme v horkém másle z každé strany půl minuty. Osolíme a opepříme. Vlažné mušle nakrájíme na plátky, smícháme s vlažným květákem. Na suché pánvi opražíme mák. Jeden krvavý pomeranč rozebereme na dílky, z druhého vymačkáme šťávu. Dílky pomeranče přidáme ke květáku. Pomerančovou šťávu s opraženým mákem, limetkovou šťávou a olejem umícháme do hladka. Okořeníme solí, pepřem a cayenským pepřem a přelijeme přes salát. Necháme 30 minut proležet a před podáváním ozdobíme kerblíkem.