Vídeňský Sachrův dort
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr krupice
- 250 g Čokoláda hořká
- 200 g Čokoláda hořká
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 5 ks Vejce slepičí
- 6 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 48 g
- Sodík 52 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 189.3 mg
- Draslík 290.9 mg
- Vláknina 7875 mg
- Vitamín A 7875 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Změklé máslo zpěníme s cukrem, vmícháme rozpuštěnou čokoládu a vanilkovou tresť. Postupně zašleháme žloutky a nakonec přimícháme mouku. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka vmícháme do čokoládové směsi.
-
2
Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a povrch uhladíme. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia 45-60 minut. Po upečení necháme ve formě vychladnout.
-
3
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se čokoláda zcela rozpustí. Vmícháme vanilkovou tresť a za občasného promíchání necháme polevu částečně vychladnout.
-
4
Vychladlý korpus rozkrojíme, potřeme polovinou nahřáté marmelády, dort spojíme a zbylou marmeládou potřeme na povrchu i na okrajích.
-
5
Korpus položíme na mřížku, pod kterou jsme dali talíř. Dort potřeme polevou po celém povrchu a necháme ztuhnout.