Jahodový křehký koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 200 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 200 g Cukr krupice
  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 900 g Jahody zahradní
  • 1 kávová lžička Cukr skořicový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1401 kcal
  • Sacharidy 156 g
  • Tuky 77 g
  • Sodík 288 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 310.3 mg
  • Draslík 513.5 mg
  • Vláknina 16897.8 mg
  • Vitamín A 16897.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 132.6 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme křehké těsto - páj. V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo a špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.

  • 2

    Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. (Těsto lze také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, tak se nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta). Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.

  • 3

    Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme je na poloviny. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, tvarohem, medem, cukrem a vanilkovým cukrem. Naplníme formu jahodami a zalijeme je smetanovou směsí s tvarohem a pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme, potom celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.

  • 4

    Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.

  • 5

    Upečený křehký koláč s jahodami necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme ozdobený šlehačkou, posypanou skořicovým cukrem. (Šlehačku jsme vyšlehali z vychlazené smetany.)

Komentáře k receptu