Vařená telecí kýta s majonézou
Suroviny
- 1500 g Telecí kýta
- 100 g Vepřová kýta uzená
- 50 g Citrony
- 50 g Slanina vepřová
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Petržel kořen
- 80 g Cibule
- 100 g Okurky nakládané
- 80 g Mrkev kořen
- 1200 ml Voda pitná
- 250 ml Víno bílé
- 100 ml Ocet vinný
- 200 ml Omáčka tatarská
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Pepř černý celý
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 2 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 37 g
- Sodík 439 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 134.4 mg
- Draslík 867.1 mg
- Vláknina 11196.4 mg
- Vitamín A 11196.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kýtu lehce naklepeme, potřeme pikantní hořčicí a poklademe velmi tenkými plátky slaniny, kyselé okurky a uzeného masa. Zabalíme do rolády, omotáme provázkem nebo si vypomůžeme párátky. Roládu vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přilijeme víno, ocet, přidáme cibuli, sůl, pepř, nové koření, mrkev, celer, petržel a bobkový list. Vaříme hodinu. Roládu vyjmeme z vývaru, necháme vychladnout a uložíme do ledničky do druhého dne.
-
2
Roládu nakrájíme na plátky, ozdobíme plátky citronu a podáváme jako součást studeného bufetu. Tatarskou omáčku nebo ochucenou majonézu podáváme zvlášť v omáčníku.