Piškotové řezy
Suroviny
- 80 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr krupice
- 10 g Cukr vanilka
- 2 g Sůl
- 10 g Citronová kůra
- 30 g Želatina
- 100 g Maizena - kukuřičný škrob
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 ml Pomerančová šťáva
- 50 ml Voda pitná
- 50 ml Citronová šťáva
- 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 423 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 20 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 177.7 mg
- Draslík 138.1 mg
- Vláknina 1160.5 mg
- Vitamín A 1160.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce vyjmeme z chladničky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a 4 lžic vody ušleháme tuhý sníh. Potom za stálého míchání přidáme sůl, vanilkový cukr a cukr. Žloutky našleháme vidličkou a smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou. Prosijeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Do sněhu z bílků opatrně vmícháme našlehané žloutky, opatrně zapracujeme mouku.
-
2
Velký plech zlehka vymažeme, položíme na něj papír na pečení, na který zlehka rozetřeme těsto. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
-
3
Připravíme si další list papíru na pečení a upečené těsto na něj přemístíme spodní stranou nahoru. Původní list papíru na pečení sejmeme. Pokud to nejde lehce, potřeme papír trochou studené vody. Necháme vychladnout, v polovině výšky rozřízneme nožem na dva pláty a zabalené v alobalu necháme až do okamžiku plnění stranou.
-
4
Plnění řezů. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody. Ušleháme tuhou šlehačku, za stálého šlehání přidáme moučkový cukr. Želatinu opatrně vymačkáme, dáme ji do menšího hrnce, zahřejeme a rozpustíme, avšak nevaříme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme citrónovou šťávu a pomerančový likér, vše měchačkou zlehka zapracujeme do šlehačky a citrónovou šlehačku necháme minimálně půldruhé hodiny ztuhnout v chladničce. Pak jí potřeme polovinu upečeného piškotu, přiklopíme druhou polovinou piškotu a lehce přitlačíme. Nožem namáčeným ve vlažné vodě nakrájíme řezy a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Můžeme také využít ozdobné šablony.