Špenátová terina po švýcarsku
Suroviny
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
- 150 g Zakysaná smetana
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 220 g Těstoviny konzumní
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 42 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 449.6 mg
- Draslík 915.9 mg
- Vláknina 6645 mg
- Vitamín A 6645 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V osolené vodě uvaříme těstovinu - drobná kolínka, podle návodu. Uvařená kolínka scedíme, propláchneme čistou horkou vodou a odložíme do mísy, po chvíli je smícháme s nastrouhaným sýrem (Ementál).
-
2
Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, v pánvi na másle zpěníme. K cibuli přidáme omytý, pokrájený špenát, pod pokličkou podusíme asi 7-10 minut. Podle chuti špenát osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu smícháme s vajíčky, špetkou soli, pepřem, promícháme se špenátem. Ještě dochutíme špetkou muškátového oříšku, znovu promícháme, zakryjeme pokličkou a odstavíme z plotny.
-
3
Nádobu na terinu vyložíme alobalem, který vymažeme máslem. Vložíme polovinu uvařených kolínek, na ně poklademe vrstvu špenátu a doložíme zbytkem kolínek. Nádobu uzavřeme, položíme ji do pekáče s vařící vodou, vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 35 minut při 175 °C.
-
4
Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, necháme pár minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a posypeme nastrouhaným Ementálem. Porce podáváme s čerstvými pokrájenými rajčaty.