Těstovinová terina se špenátem a rajčaty
Suroviny
- 50 g Mandle
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 400 g Sýr Feta
- 220 g Těstoviny čtyřvaječné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 24 g
- Sodík 957 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 156.7 mg
- Draslík 1063.5 mg
- Vláknina 11615 mg
- Vitamín A 11615 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48 mg
- Vitamín E 7.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci s osolenou vodou si uvaříme drobnější těstoviny podle návodu (např. mušle). Uvařené těstoviny scedíme, odložíme do mísy a smícháme je s rozšlehanými osolenými vajíčky.
-
2
Cibuli s česnekem očistíme a nakrájíme nadrobno. V pánvi na oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme umytý pokrájený listový špenát, který pod pokličkou podusíme asi 7 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Feta sýr pokrájíme na kostičky a zamícháme ho s tymiánem do špenátu.
-
3
Čtyři větší rajčata omyjeme, pokrájíme na kostičky a přimícháme do špenátu, dochutíme špetkou muškátového oříšku a solí.
-
4
Nádobu na terinu vyložíme alobalem a vymažeme ji olejem. Vložíme polovinu těstovin, na ně poklademe vrstvu špenátu s rajčaty a doložíme zbylými těstovinami. Nádobu uzavřeme, dáme ji do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut při 225 °C.
-
5
V pánvi si nasucho opražíme oloupané půlky mandlí. Upečenou těstovinovou terinu se špenátem a rajčaty necháme asi 10 minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu, pokrájíme na porce a posypeme
-
6
opraženými mandlemi.