Makrela v zeleninovém nálevu
Suroviny
- 600 g Makrela obecná
- 300 ml Ocet Sherry
- 2 ks Cibule červená
- 1 ks Paprika zelená
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Pepř černý celý
- 6 ks Nové koření celé
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 stroužek Česnek
- 8 plátek Chléb pšeničný (bílý)
- 8 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 24 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 60 mg
- Draslík 647.5 mg
- Vláknina 26427.4 mg
- Vitamín A 26427.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky makrely omyjeme, osušíme a klademe na rošt. Potřeme je olejem a opékáme na rozehřátém grilu asi 5 minut, aby kůže byla řádně propečená. Pečené ryby z grilu vyjmeme a dáme stranou.
-
2
Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oškrabanou a omytou mrkev též nakrájíme na tenčí kolečka. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky.
-
3
Menší hlízu fenyklu důkladně očistíme a omyjeme a krájíme na jemné proužky.
-
4
Všechnu zeleninu a fenykl vložíme na 2 lžíce rozehřátého oleje, přidáme ocet, kuličky pepře a nového koření a bobkový list a dusíme na mírném ohni do změknutí mrkve a papriky.
-
5
Z ryby, která nám mezitím vychladla, odstraníme kůži a kosti a maso nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do nádoby, až po okraj nalijeme připravenou zeleninovou marinádu a po vychladnutí nádobu pevně uzavřeme.
-
6
Pokrm necháme odležet v chladničce alespoň 1 den. Před podáváním vyjmeme kousky ryby a podle chuti i zeleninu z nálevu a podáváme rozložené na plátcích chleba.