Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem
Suroviny
- 150 g Sýr Parmezán
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Česnek
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.25 dl Olej olivový extra panenský
- 6 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 51 g
- Sodík 740 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 148.2 mg
- Draslík 137.4 mg
- Vláknina 4765.8 mg
- Vitamín A 4765.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě nudlové teriny si nejdříve připravíme těsto.
-
2
Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme olej s bílým vínem a nejdříve pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody.
-
3
Těsto rozdělíme na 4 díly, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou, z každé placky nakrájíme nejdříve stejné obdélníky přibližně 8 x 20 cm, které vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 4 minuty. Díly opatrně vyjmeme, zchladíme, dáme okapat na utěrku nebo pečící papír.
-
4
Nádobu na terinu vymažeme olejem a vyložíme pláty těsta tak, aby nám po stranách přečnívaly přes okraj (minimálně 6 cm, vše záleží na rozměru nádoby).
-
5
Do mixeru dáme omyté a okapané lístky bazalky. Přidáme k nim pokrájený česnek, který by měl být z pesta jenom cítit, nikoli mu vévodit. Lístky s česnekem rozmixujeme, pomalu přilijeme polovinu olivového oleje a stále pomalu mixujeme, pak do mixéru přisypeme piniové oříšky, přidáme sůl, pepř, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu a pomalu doléváme zbytek oleje, mixujeme až nám vznikne hladké a krémovité pesto (hustá omáčka).
-
6
Na dno vyložené nádoby těstem naneseme lžící bazalkové pesto, posypeme trochou parmezánu a zakryjeme dílem těsta. Tento postup opakujeme do spotřebování těsta. Přečnívající okraje těsta přeložíme na poslední díl a lehce je rukou přitlačíme.
-
7
Nádobu s terinou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut při 225 °C.
-
8
Upečenou nudlovou terinu necháme asi 10 minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a pokrájíme na porce. Chutná s rajčatovým salátem.
-
9