Srnčí paštika s kachními játry a jalovcem
Suroviny
- 200 g Játra kachní
- 600 g Srnčí maso
- 300 g Telecí maso přední
- 450 g Listové těsto
- 100 g Mandle
- 250 g Slanina vepřová
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Rozmarýn sušený
- 2 polévková lžíce Martell cognac
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Jalovec
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1369 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 86 g
- Sodík 1180 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 651.6 mg
- Draslík 1212.2 mg
- Vláknina 9912.5 mg
- Vitamín A 9912.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a pak plátem těsta tak, aby okraje těsta visely přes okraj formy (minimálně 5 cm).
-
2
Srnčí a telecí maso omyjeme, jemně, s pokrájenou slaninou, ho pomeleme na masovém strojku. Maso dáme do mísy a přidáme k němu vejce, koření(tymián, rozmarýn, drcený jalovec, nastrouhanou citronovou kůru - z chemicky neošetřeného citronu), smetanu, koňak a posekané oloupané mandle. Dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme.
-
3
Kachní játra omyjeme a nakrájíme na dlouhé nudličky.
-
4
Vyloženou formu do poloviny naplníme půlkou paštiky, poklademe kachními játry a kousky lanýžů a na ně dáme zbývající paštiku. Vše zakryjeme listovým těstem, potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed vypíchneme otvor (kvůli páře).
-
5
Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut.
-
6
Upečenou paštiku necháme vychladit. Nakrájíme na plátky a podáváme.