Terina ze štiky s lososem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Štika obecná
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Veka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Okurka salátová
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 plátek Mořský jazyk
  • 4 plátek Losos uzený
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 868 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 631 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 318.4 mg
  • Draslík 291.6 mg
  • Vláknina 3966.7 mg
  • Vitamín A 3966.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.3 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 423.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátky štiky bez kostí posekáme na drobné kousky a dáme je do mixeru. Přidáme vejce, žloutek, veku namočenou v mléce, zakysanou smetanu, lžičku kopru a vše rozmixujeme. Směs dáme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku podle chuti.

  • 2

    Plátky mořského jazyka potřeme rozetřeným česnekem. V pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a plátky jazyka krátce restujeme z každé strany. Pak je osolíme a opepříme a odložíme na talíř.

  • 3

    Nádobu na terinu vymažeme slunečnicovým olejem (2 lžíce) a vyložíme ji plátky uzeného lososa tak, aby okraje lososa visely alespoň 5-6 cm přes okraj nádoby. Pak formu naplníme polovinou směsí ze štiky, položíme na ni plátky mořského jazyka, rozetřeme druhou polovinu rybí směsi a zakryjeme přehnutými plátky uzeného lososa, nádobu uzavřeme, dáme ji do pekáče s horkou vodou a vložíme do předehřáté trouby upéct. Terinu pečeme 1 hodinu při 175 °C.

  • 4

    Vychladlou terinu ze štiky s lososem necháme v chladničce 12 hodin.

  • 5

    Porce servírujeme s plátky citronu a čerstvou salátovou okurkou.

  • 6

  • 7

Komentáře k receptu