Terina ze štiky s lososem
Suroviny
- 600 g Štika obecná
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Veka
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Okurka salátová
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 plátek Mořský jazyk
- 4 plátek Losos uzený
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 868 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 42 g
- Sodík 631 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 318.4 mg
- Draslík 291.6 mg
- Vláknina 3966.7 mg
- Vitamín A 3966.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 423.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky štiky bez kostí posekáme na drobné kousky a dáme je do mixeru. Přidáme vejce, žloutek, veku namočenou v mléce, zakysanou smetanu, lžičku kopru a vše rozmixujeme. Směs dáme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku podle chuti.
-
2
Plátky mořského jazyka potřeme rozetřeným česnekem. V pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a plátky jazyka krátce restujeme z každé strany. Pak je osolíme a opepříme a odložíme na talíř.
-
3
Nádobu na terinu vymažeme slunečnicovým olejem (2 lžíce) a vyložíme ji plátky uzeného lososa tak, aby okraje lososa visely alespoň 5-6 cm přes okraj nádoby. Pak formu naplníme polovinou směsí ze štiky, položíme na ni plátky mořského jazyka, rozetřeme druhou polovinu rybí směsi a zakryjeme přehnutými plátky uzeného lososa, nádobu uzavřeme, dáme ji do pekáče s horkou vodou a vložíme do předehřáté trouby upéct. Terinu pečeme 1 hodinu při 175 °C.
-
4
Vychladlou terinu ze štiky s lososem necháme v chladničce 12 hodin.
-
5
Porce servírujeme s plátky citronu a čerstvou salátovou okurkou.
-
6
-
7