Sladkokyselé sardinky
Suroviny
- 60 g Oříšky piniové
- 50 g Cukr třtinový
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Salát hlávkový
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 60 g Hrozinky
- 80 ml Ocet ze šampaňského - Balsamic
- 80 ml Víno červené
- 100 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 12 ks Sardinka obecná
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Chilli paprička
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 52 g
- Sodík 493 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 318.7 mg
- Vláknina 6001.5 mg
- Vitamín A 6001.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sardinky vykucháme, odřízneme hlavu, vyjmeme páteř a rozložíme naplocho. Obalíme v mouce, osolíme a opepříme. Ve velké litinové pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje, při střední teplotě sardinky dozlatova a dokřupava opečeme, cca 7-10 minut. Necháme na papírové kuchyňské utěrce okapat.
-
2
Na oleji při střední teplotě dosklovata opečeme červenou cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme prolisovaný česnek, bobkové listy, rozinky, piniová semínka a drcené chillí papričky. Vše dobře promícháme, přidáme cukr, ocet a červené víno a krátce povaříme.
-
3
Tuto směs přelijeme přes sardinky a necháme v chladničce přikryté marinovat, dokud nevychladnou.
-
4
Podáváme odleželé při pokojové teplotě a podáváme na listech salátu.