Kuřecí galantina s chřestem a sýrem
Suroviny
- 200 g Chřest zelený
- 500 g Kuřecí prsa
- 500 g Vepřová plec
- 200 g Slanina vepřová
- 200 g Sýr Gouda 45%
- 500 g Vývar drůbeží
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vepřová kůže
- 5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1036 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 68 g
- Sodík 2135 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 260.1 mg
- Draslík 1007 mg
- Vláknina 400.3 mg
- Vitamín A 400.3 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté kuřecí maso pokrájené na malé kostičky vložíme do mísy, přidáme k němu jemně pomleté vepřové maso, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše dobře promícháme. Očištěný zelený chřest povaříme v mírně osolené a oslazené vodě jen 1 minutu, pak ho z vody vyndáme a necháme odkapat.
-
2
Na utěrku si rozložíme tenké dlouhé plátky slaniny, které se budou na krajích překrývat. Na slaninu rozložíme masovou směs, navrch položíme stonky zeleného chřestu a celou vrstvu posypeme strouhaným sýrem.
-
3
Pomocí utěrky opatrně směs se slaninou zavineme do rolády a masový váleček převážeme nití. Pekáč vyložíme čistou vepřovou kůží, na něj položíme roládu a zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč zakryjeme a maso zvolna vaříme přibližně 2 hodiny.
-
4
Uvařenou roládu necháme ve vývaru vychladnout, pak ji vyjmeme a necháme odkapat. Potom ji zatížíme závažím. Zakryjeme a dáme na 2 dny do chladničky.
-
5
Po dvou dnech z galantiny sejmeme závaží, opatrně odstraníme niť a nakrájíme porce, které servírujeme s čerstvou zeleninou podle chuti.