Zapečená husí játra v listovém těstě
Suroviny
- 200 g Telecí plec
- 300 g Vepřová plec
- 450 g Listové těsto
- 200 g Játra husí
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 dl Víno bílé
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 cl Martell cognac
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1123 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 66 g
- Sodík 485 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 484.8 mg
- Draslík 650.1 mg
- Vláknina 5000.8 mg
- Vitamín A 5000.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové a telecí maso omyjeme, nakrájíme na kostky, dáme do mísy, posypeme lžičkou čerstvého rozmarýnu, zalijeme bílým vínem, necháme přes noc v chladničce marinovat.
-
2
Druhý den maso vyjmeme z marinády a jemně pomeleme, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme namočenou žemli v mléce, vejce, oregano.
-
3
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, na rozpuštěném másle zpěníme dozlatova a pak ji přidáme k mletému masu. Směs dobře promícháme, přidáme ušlehanou smetanu, ochutíme koňakem, ještě přidáme trochu strouhanky. (Strouhanky by mělo být jen tolik, aby směs byla tuhá.) Vše znovu dobře promícháme.
-
4
Omytá husí játra nakrájíme na kostičky, vmícháme je do mletého masa.
-
5
Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení, na něj položíme vyválený plát z listového těsta, aby okraje těsta visely přes okraj formy minimálně 5 cm. Formu naplníme masovou směsí, překryjeme ji plátem z listového těsta, povrch propícháme na více místech vidličkou (aby mohla unikat pára), potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby (240 °C). Pečeme při 200 °C přibližně 70 minut do zlatohněda.
-
6
Játra v listovém těstě necháme vychladit a studená podáváme s hlávkovým salátem a rajčaty.