Zapečená husí játra v listovém těstě

Hodnocení 0x 2x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Telecí plec
  • 300 g Vepřová plec
  • 450 g Listové těsto
  • 200 g Játra husí
  • 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 dl Víno bílé
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 cl Martell cognac
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1123 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 485 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 484.8 mg
  • Draslík 650.1 mg
  • Vláknina 5000.8 mg
  • Vitamín A 5000.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové a telecí maso omyjeme, nakrájíme na kostky, dáme do mísy, posypeme lžičkou čerstvého rozmarýnu, zalijeme bílým vínem, necháme přes noc v chladničce marinovat.

  • 2

    Druhý den maso vyjmeme z marinády a jemně pomeleme, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme namočenou žemli v mléce, vejce, oregano.

  • 3

    Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, na rozpuštěném másle zpěníme dozlatova a pak ji přidáme k mletému masu. Směs dobře promícháme, přidáme ušlehanou smetanu, ochutíme koňakem, ještě přidáme trochu strouhanky. (Strouhanky by mělo být jen tolik, aby směs byla tuhá.) Vše znovu dobře promícháme.

  • 4

    Omytá husí játra nakrájíme na kostičky, vmícháme je do mletého masa.

  • 5

    Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení, na něj položíme vyválený plát z listového těsta, aby okraje těsta visely přes okraj formy minimálně 5 cm. Formu naplníme masovou směsí, překryjeme ji plátem z listového těsta, povrch propícháme na více místech vidličkou (aby mohla unikat pára), potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby (240 °C). Pečeme při 200 °C přibližně 70 minut do zlatohněda.

  • 6

    Játra v listovém těstě necháme vychladit a studená podáváme s hlávkovým salátem a rajčaty.

Komentáře k receptu