Maminčin tažený štrúdl
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Ořechy vlašské
- 50 g Strouhanka
- 100 g Cukr moučkový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Voda pitná
- 2 dl Olej stolní
- 1 kg Jablka
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 25 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 35.7 mg
- Draslík 181.4 mg
- Vláknina 8580.2 mg
- Vitamín A 8580.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V mouce uděláme důlek, rozbijeme do něho vejce, přidáme 1 dl oleje, ocet a sůl, promícháme a spaříme vodou. Nožem a pak rukou vypracujeme vláčné těsto, uděláme bochánek a dáme ho pod nahřátou misku odpočívat. Těsto nesmí vychladnout, proto na misku postavíme hrnek s horkou vodou.
-
2
Asi po 2 hodinách těsto lehce rozválíme a pomalu vytahujeme. Tence vytažené těsto pokapeme olejem, posypeme strouhankou, kousky jablek, oříšky, hrozinkami, citrónovou kůrou, skořicí, cukrem a znovu pokapeme olejem.
-
3
Těsto svineme a přeneseme na plech s pečícím papírem.
-
4
Pečeme v prudké troubě.
-
5
Hotový moučník potřeme máslem a pocukrujeme.