Tažený štrúdl
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 100 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.125 l Voda pitná
- 1 kg Jablka
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 14 g
- Sodík 96 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 87.9 mg
- Draslík 124.1 mg
- Vláknina 6276.2 mg
- Vitamín A 6276.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku se žloutky a solí. Do vařící vody dáme olej, ocet a mouku, spaříme. Spojíme se žloutkovou směsí a vypracujeme těsto, nejprve pomocí nože, pak důkladně rukou až se tvoří vzduchové bubliny. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho pod nahřátou miskou odpočívat.
-
2
Těsto rozdělíme na 4 díly a na utěrce posypané moukou začneme 1 díl vytahovat. Vytažené těsto pokapeme olejem, posypeme strouhankou, skořicí a plátky loupaných jablek, znovu posypeme strouhankou a znovu pokapeme olejem. Pomocí utěrky svineme těsto tak, že neposypaná část těsta končí zavinutí.
-
3
Přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v prudké troubě, potíráme máslem.