Višňový čokoládový koláč
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 180 g Cukr krupice
- 125 g Mouka polohrubá
- 380 g Kompot višňový
- 100 g Mandle mleté
- 100 g Čokoláda hořká
- 50 g Čokoláda hořká
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cukr vanilka
- 5 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 697 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 46 g
- Sodík 90 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 212.3 mg
- Draslík 388.8 mg
- Vláknina 6424.3 mg
- Vitamín A 6424.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z másla, cukru, vanilkového cukru a vajec ušleháme krém. Vmícháme do něj rum a sůl. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zamícháme do krému. Nakonec do těsta přimícháme nastrouhanou čokoládu a mleté mandle.
-
2
Těstem naplníme koláčovou formu vymazanou máslem, povrch uhladíme a poklademe okapanými višněmi. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, vyjmeme z trouby a po chvíli i z formy. Necháme vychladnout na mřížce.
-
3
Příprava oblohy: Smetanu ušleháme za postupného přidávání vanilkového cukru. Pomocí cukrářského sáčku šlehačkou ozdobíme obvod koláče. Střed koláče posypeme hoblinkami čokolády a moučkovým cukrem.
-
4
Před podáváním necháme moučník asi 4 hodiny v chladu.