Koláč z drobenky se zakysanou smetanou
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
- 225 g Cukr krupice
- 125 g Cukr moučkový
- 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Ořechy vlašské
- 250 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 41 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 152.9 mg
- Draslík 187.2 mg
- Vláknina 4452.4 mg
- Vitamín A 4452.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Plech 23 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
-
3
Do mísy nasypeme krupicový cukr (vhodný je tmavý cukr), skořici a posekané ořechy. Smícháme a přidáme 55 g pokrájeného másla a utvoříme žmolenku a dáme stranou.
-
4
V jiné míse mixerem ušleháme 115 g změklého másla, postupně přidáme moučkový cukr a ušleháme do pěny. Poté přidáme jedno po druhém vejce.
-
5
Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmícháme do směsi máslové a přidáme zakysanou smetanu.
-
6
Polovinu hotového těsta vlijeme do připraveného plechu, rovnoměrně posypeme polovinou odloženého žmolenkového těsta, přelijeme druhou polovinou těsta, zasypeme zbylou žmolenkou a koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 min.
-
7
Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě ho necháme chladnout asi 5 min, poté vyklopíme na mřížku, kde koláč vychladne.