Koláč z drobenky se zakysanou smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 170 g Máslo čerstvé
  • 225 g Cukr krupice
  • 125 g Cukr moučkový
  • 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Ořechy vlašské
  • 250 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 695 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 143 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 152.9 mg
  • Draslík 187.2 mg
  • Vláknina 4452.4 mg
  • Vitamín A 4452.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Plech 23 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.

  • 3

    Do mísy nasypeme krupicový cukr (vhodný je tmavý cukr), skořici a posekané ořechy. Smícháme a přidáme 55 g pokrájeného másla a utvoříme žmolenku a dáme stranou.

  • 4

    V jiné míse mixerem ušleháme 115 g změklého másla, postupně přidáme moučkový cukr a ušleháme do pěny. Poté přidáme jedno po druhém vejce.

  • 5

    Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmícháme do směsi máslové a přidáme zakysanou smetanu.

  • 6

    Polovinu hotového těsta vlijeme do připraveného plechu, rovnoměrně posypeme polovinou odloženého žmolenkového těsta, přelijeme druhou polovinou těsta, zasypeme zbylou žmolenkou a koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 min.

  • 7

    Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě ho necháme chladnout asi 5 min, poté vyklopíme na mřížku, kde koláč vychladne.

Komentáře k receptu