Ořechový dort s fíkovým krémem
Suroviny
- 700 g Cukr moučkový
- 85 g Hrozinky
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Pomerančová šťáva
- 250 ml Olej rostlinný
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Zakysaná smetana
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Fíky sušené
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1192 kcal
- Sacharidy 169 g
- Tuky 54 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 135 g
- Cholesterol 167.7 mg
- Draslík 404.9 mg
- Vláknina 5579.5 mg
- Vitamín A 5579.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě dortové formy vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
-
2
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
3
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí.
-
4
V další míse našleháme mixerem vejce s 350 gramy cukru do husté pěny, přidáme zakysanou smetanu, strouhanou kůru z pomeranče, pomerančovou šťávu a olej. Po částech vmícháme mouku.
-
5
Hotové těsto rozdělíme stejnoměrně do dvou připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formách necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
-
6
V mezičase, než dort vychladne, připravíme krém. Fíky nakrájíme na drobné kousky, 55 gramů ořechů a hrozinky nasekáme.
-
7
Bílky šleháme ve vodní lázni s 350 gramy cukru a vodou. Pomalu vaříme a šleháme do husté pěny. Poté odstavíme, za stálého šlehání přidáme esenci, ořechy s hrozinkami a fíky.
-
8
Oba korpusy spojíme krémem a pomocí širokého nože krém naneseme na vršek i po obvodu dortu. Na závěr dort ozdobíme půlkami vlašských ořechů.