Koláč s pomeranči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mandle
  • 155 g Máslo čerstvé
  • 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Cukr krupice
  • 250 ml Pomerančová šťáva
  • 2 ks Pomeranče
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Džem meruňkový
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1033 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 80 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 107.8 mg
  • Draslík 590.8 mg
  • Vláknina 17822.5 mg
  • Vitamín A 17822.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 84.5 mg
  • Vitamín E 10.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z 215 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 100 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.

  • 3

    Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje těsto přes okraj, odkrojíme je a koláč dáme na 15 minut do chladničky.

  • 4

    V rendlíčku umícháme 150 g cukru s pomerančovou šťávou a za stálého míchání vaříme asi 10 minut až se utvoří sirup.

  • 5

    Dva velké pomeranče řádně omyjeme, osušíme a neoloupané nakrájíme na plátky o tloušťce 5 mm. Plátky vložíme do sirupu a 10 minut pomalu vaříme. Poté plátky vyjmeme, necháme okapat a zchladnout. Plátky nakrájíme na poloviny a odložíme stejně jako sirup.

  • 6

    Oloupané mandle jemně umeleme. Šlehačem našleháme do pěny 55 g změklého másla se zbývajícím cukrem, přidáme rozšlehané vejce, umleté mandle, 15 g mouky a 2 lžíce sirupu.

  • 7

    Meruňkový džem mírně nahřejeme, těsto, které jsme nechali vychladit v lednici, vyndáme, dno pomažeme nahřátým džemem a do formy vlijeme mandlovou směs. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut. Až koláč vychladne, poklademe ho plátky pomeranče. Zbylý sirup vaříme dokud nezhoustne a potřeme jím koláč.

Komentáře k receptu