Hruškovo-jablečný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 170 g Cukr moučkový
  • 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 155 g Máslo čerstvé
  • 80 g Hrozinky
  • 3 ks Hrušky
  • 4 ks Jablka
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 876 kcal
  • Sacharidy 143 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 64 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 101 g
  • Cholesterol 46.5 mg
  • Draslík 489.4 mg
  • Vláknina 20532.2 mg
  • Vitamín A 20532.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 140 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 70 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na 15 minut do chladničky. Připravíme si žmolenku ze 110 g cukru, 85 g mouky a skořice. Suroviny promneme v prstech a nechám odležet.

  • 3

    Mezitím pokrájíme na plátky ovoce (zbavené jádřinců a oloupané) a smícháme se 60 g cukru, škrobem, rozinkami, ustrouhanou citronovou kůrou a šťávou a plníme do formy. Směs ovoce posypeme žmolenkou, okraje těsta ozdobně poskládáme, koláč vložíme do trouby předehřáté na 230°C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu