Hruškovo-jablečný koláč
Suroviny
- 170 g Cukr moučkový
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 155 g Máslo čerstvé
- 80 g Hrozinky
- 3 ks Hrušky
- 4 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
- Sacharidy 143 g
- Tuky 34 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 46.5 mg
- Draslík 489.4 mg
- Vláknina 20532.2 mg
- Vitamín A 20532.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 140 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 70 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na 15 minut do chladničky. Připravíme si žmolenku ze 110 g cukru, 85 g mouky a skořice. Suroviny promneme v prstech a nechám odležet.
-
3
Mezitím pokrájíme na plátky ovoce (zbavené jádřinců a oloupané) a smícháme se 60 g cukru, škrobem, rozinkami, ustrouhanou citronovou kůrou a šťávou a plníme do formy. Směs ovoce posypeme žmolenkou, okraje těsta ozdobně poskládáme, koláč vložíme do trouby předehřáté na 230°C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.