Ozdobný jablečný koláč
Suroviny
- 195 g Máslo čerstvé
- 115 g Cukr krupice
- 295 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 900 g Jablka
- 120 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Zázvor mletý
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 28 g
- Sodík 41 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 39 mg
- Draslík 167 mg
- Vláknina 9017 mg
- Vitamín A 9017 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
-
2
Smícháme jablka nakrájená na plátky, 2 lžíce mouky, skořici, citronovou šťávu i strouhanou kůru, koření a špetku soli.
-
3
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala do okraje a poklademe smíchanou ovocnou směsí a 55 gramy pokrájeného másla. Rozválíme i druhou kouli a přikryjeme jí jablka. Z přebývajícího těsta vykrájíme různé tvary a ozdobíme jimi vršek těsta. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi čtyřicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.