Ozdobný jablečný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 195 g Máslo čerstvé
  • 115 g Cukr krupice
  • 295 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 900 g Jablka
  • 120 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 569 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 39 mg
  • Draslík 167 mg
  • Vláknina 9017 mg
  • Vitamín A 9017 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    Smícháme jablka nakrájená na plátky, 2 lžíce mouky, skořici, citronovou šťávu i strouhanou kůru, koření a špetku soli.

  • 3

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala do okraje a poklademe smíchanou ovocnou směsí a 55 gramy pokrájeného másla. Rozválíme i druhou kouli a přikryjeme jí jablka. Z přebývajícího těsta vykrájíme různé tvary a ozdobíme jimi vršek těsta. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi čtyřicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu