Pletený závin se švestkami
Suroviny
- 65 g Cukr moučkový
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Švestky sušené
- 55 g Ořechy vlašské
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 65 ml Voda pitná
- 65 ml Mléko plnotučné
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 28 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 251.1 mg
- Vláknina 12246.6 mg
- Vitamín A 12246.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 105.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme plech, který vymažeme tukem.
-
2
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, necháme asi patnáct minut odstát. Poté přimícháme mléko, cukr (dvě lžíce odložíme do náplně), sůl, jedno rozšlehané vejce, 55 g změklého másla a z odvážené mouky tolik, abychom umíchali hutné těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Posekané švestky smícháme s ustrouhanou kůrou z pomeranče a citronu, ustrouhaný muškátový oříšek, posekané ořechy, dvě lžíce cukru a 45 g změklého másla.
-
4
Z vykynutého těsta rozválíme placku asi 40x26 cm, položíme na plech a do středu naneseme nádivku. Ostrým nožem od nádivky ke kraji nařežeme šikmé proužky, které přes nádivku spleteme jako cop. Těsto, které na koncích přebývá, vložíme pod těsto a závin necháme ještě asi čtyřicet minut dokynout. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 30 minut, dokud závin nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout.