Listová pogača s mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 829 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 51 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 166.4 mg
- Draslík 103.9 mg
- Vláknina 6056.3 mg
- Vitamín A 6056.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 5.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme 1/2 litru vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme 2 žloutky, olej, sůl, vše promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout.
-
2
Mezitím ve druhé misce utřeme máslo se 2 žloutky do pěny.
-
3
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj obdélníkový plát, který potřeme utřeným máslem se žloutky, těsto svineme do rolády a pak ho stočíme do kruhu jako šneka. Přeneseme ho na olejem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 45 minut. Během té doby ho 2x potřeme rozpuštěným máslem.
-
4
Když je těsto znovu vykynuté, potřeme ho rozšlehaným bílkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme do teplé trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut, pak teplotu snížíme asi na 175 °C a potom ještě asi 20 minut do zlatohněda.
-
5
Horký koláč pogaču necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme porce a podáváme.