Kynutý štrůdl s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 0 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 24 g Droždí
  • 25 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr krupice
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 1000 g Mák mletý
  • 1000 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Cukr skořicový
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 7 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Povidla švestková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 11692 kcal
  • Sacharidy 1363 g
  • Tuky 571 g
  • Sodík 1758 mg
  • Bílkoviny 358 g
  • Uhlovodany 568 g
  • Cholesterol 978 mg
  • Draslík 8065.5 mg
  • Vláknina 467240 mg
  • Vitamín A 467240 mg
  • Vitamín B6 3.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 19.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2722.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme makovou náplň: 1 kg máku pomeleme, dáme do kastrolu přilijeme 4 dl mléka, přidáme 20 g másla, 200 g cukru a při mírné teplotě za častého míchání mák uvaříme do zhoustnutí. Před dovařením k máku přimícháme lžíci švestkových povidel s lžíci rumu a necháme vychladnout.

  • 2

    Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 2 dl vlažného mléka. Počkáme, až nám kvasnice vzejdou, pak přidáme 2 lžíce cukru, 3 žloutky a 5 dl vlažného mléka. Vypracujeme středně tuhé, vláčné těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

  • 3

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Z každého dílu postupně vyválíme tenký plát vysoký asi 2-3 mm, který přeneseme na pečící papír.

  • 4

    Plát těsta potřeme rozpuštěným máslem, rozetřeme 1/2 makové nádivky, ale na jednom okraji necháme prázdné místo. Makovou nádivku posypeme skořicovým cukrem, okraje ze dvou protilehlých kratších stran přehneme na mák (aby nám při pečení nevytekl) a těsto pomocí pečícího papíru svineme tak, že zavinutí ukončíme prázdnou stranou. Oba dva záviny položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a dáme do předem rozehřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30-40 minut do zlatohněda. Po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C.

  • 5

    Upečené makové záviny necháme vystydnout, potom je nakrájíme na porce a podáváme posypané práškovým cukrem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem.

Komentáře k receptu