Kynutý štrůdl s mákem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 24 g Droždí
- 25 g Cukr krupice
- 200 g Cukr krupice
- 40 g Máslo čerstvé
- 1000 g Mák mletý
- 1000 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Cukr skořicový
- 3 ks Vejce slepičí
- 4 dl Mléko plnotučné
- 7 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Povidla švestková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 11692 kcal
- Sacharidy 1363 g
- Tuky 571 g
- Sodík 1758 mg
- Bílkoviny 358 g
- Uhlovodany 568 g
- Cholesterol 978 mg
- Draslík 8065.5 mg
- Vláknina 467240 mg
- Vitamín A 467240 mg
- Vitamín B6 3.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 19.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2722.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme makovou náplň: 1 kg máku pomeleme, dáme do kastrolu přilijeme 4 dl mléka, přidáme 20 g másla, 200 g cukru a při mírné teplotě za častého míchání mák uvaříme do zhoustnutí. Před dovařením k máku přimícháme lžíci švestkových povidel s lžíci rumu a necháme vychladnout.
-
2
Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 2 dl vlažného mléka. Počkáme, až nám kvasnice vzejdou, pak přidáme 2 lžíce cukru, 3 žloutky a 5 dl vlažného mléka. Vypracujeme středně tuhé, vláčné těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
-
3
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Z každého dílu postupně vyválíme tenký plát vysoký asi 2-3 mm, který přeneseme na pečící papír.
-
4
Plát těsta potřeme rozpuštěným máslem, rozetřeme 1/2 makové nádivky, ale na jednom okraji necháme prázdné místo. Makovou nádivku posypeme skořicovým cukrem, okraje ze dvou protilehlých kratších stran přehneme na mák (aby nám při pečení nevytekl) a těsto pomocí pečícího papíru svineme tak, že zavinutí ukončíme prázdnou stranou. Oba dva záviny položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a dáme do předem rozehřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30-40 minut do zlatohněda. Po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C.
-
5
Upečené makové záviny necháme vystydnout, potom je nakrájíme na porce a podáváme posypané práškovým cukrem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem.