Jablkový závin s ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 36 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 127.6 mg
- Draslík 313.1 mg
- Vláknina 10886.7 mg
- Vitamín A 10886.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá, oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme je nahrubo. Dáme je do mísy a přidáme k nim pomleté vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, omyté hrozinky, šťávu z jednoho citronu a vše promícháme.
-
2
Listové těsto si na pomoučeném vále rozválíme, pokud možno do tvaru čtverce, vysokého přibližně 3 mm. Do středu dáme promíchaná jablka s ořechy a všechny čtyři okraje přehneme tak, aby nám směs nevytékala, rohy se na středu spojí a pomocí prstů všechny spoje přimáčkneme k sobě (je to velký čtyřhranný šátek). Vidličkou těsto lehce popícháme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřátá trouby upéct. Pečeme při 220°C asi 20 minut, 5 minut před dopečením posypeme koláč plátky mandlí.
-
3
Upečený jablkový závin má zlatohnědou kůrku a když vychladne, posypeme ho práškovým cukrem.