Jablkový závin s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Hrozinky
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 750 g Jablka
  • 500 g Listové těsto
  • 50 g Mandle plátky
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 627 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 127.6 mg
  • Draslík 313.1 mg
  • Vláknina 10886.7 mg
  • Vitamín A 10886.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá, oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme je nahrubo. Dáme je do mísy a přidáme k nim pomleté vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, omyté hrozinky, šťávu z jednoho citronu a vše promícháme.

  • 2

    Listové těsto si na pomoučeném vále rozválíme, pokud možno do tvaru čtverce, vysokého přibližně 3 mm. Do středu dáme promíchaná jablka s ořechy a všechny čtyři okraje přehneme tak, aby nám směs nevytékala, rohy se na středu spojí a pomocí prstů všechny spoje přimáčkneme k sobě (je to velký čtyřhranný šátek). Vidličkou těsto lehce popícháme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřátá trouby upéct. Pečeme při 220°C asi 20 minut, 5 minut před dopečením posypeme koláč plátky mandlí.

  • 3

    Upečený jablkový závin má zlatohnědou kůrku a když vychladne, posypeme ho práškovým cukrem.

Komentáře k receptu