Chleba se sušenými švestkami
Suroviny
- 225 g Švestky sušené
- 410 g Mouka polohrubá
- 30 g Máslo čerstvé
- 55 g Ořechy vlašské
- 80 g Mouka pšeničná celozrnná
- 2 g Tuk
- 200 ml Voda pitná
- 175 ml Mléko - podmáslí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 15 g
- Sodík 270 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 7.7 mg
- Draslík 486.6 mg
- Vláknina 18046.6 mg
- Vitamín A 18046.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme plech, který vymažeme tukem.
-
2
Sušené švestky povaříme, vodu slijeme (necháme si asi 70 ml vody ze švestek na namočení droždí), švestky vypeckujeme a nakrájíme. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 15 min odstát.
-
3
V míse smícháme obě mouky se solí, jedlou sodou a špetkou pepře. Do směsi vmícháme změklé máslo, posekané švestky, vlažné podmáslí, droždí a řádně promícháme.
-
4
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba 2 hod kynout. Do vykynutého těsta vmícháme sekané ořechy, uděláme z těsta velkou veku, položíme na plech a necháme ještě asi 40 min dokynout.
-
5
Do vykynutého chleba uděláme nožem šikmé zářezy, chleba potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 15 min, poté teplotu snížíme na 190°C a dopečeme dokud chleba nezezlátne, tedy asi 30 min. Na mřížce necháme chleba vychladnout.