Chleba se sušenými švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 245 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 225 g Švestky sušené
  • 410 g Mouka polohrubá
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 55 g Ořechy vlašské
  • 80 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 2 g Tuk
  • 200 ml Voda pitná
  • 175 ml Mléko - podmáslí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 587 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 270 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 7.7 mg
  • Draslík 486.6 mg
  • Vláknina 18046.6 mg
  • Vitamín A 18046.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme plech, který vymažeme tukem.

  • 2

    Sušené švestky povaříme, vodu slijeme (necháme si asi 70 ml vody ze švestek na namočení droždí), švestky vypeckujeme a nakrájíme. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 15 min odstát.

  • 3

    V míse smícháme obě mouky se solí, jedlou sodou a špetkou pepře. Do směsi vmícháme změklé máslo, posekané švestky, vlažné podmáslí, droždí a řádně promícháme.

  • 4

    Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba 2 hod kynout. Do vykynutého těsta vmícháme sekané ořechy, uděláme z těsta velkou veku, položíme na plech a necháme ještě asi 40 min dokynout.

  • 5

    Do vykynutého chleba uděláme nožem šikmé zářezy, chleba potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 15 min, poté teplotu snížíme na 190°C a dopečeme dokud chleba nezezlátne, tedy asi 30 min. Na mřížce necháme chleba vychladnout.

Komentáře k receptu