Vasův dort s pomerančem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 18

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 75 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 30 g Čokoláda hořká
  • 250 g Cukr krupice
  • 75 g Mandle
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Višně
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Pomeranče
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 dl Voda pitná
  • 0.125 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 265 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 166.1 mg
  • Draslík 167.6 mg
  • Vláknina 3412.6 mg
  • Vitamín A 3412.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve spaříme mandle, oloupeme je a pomeleme, pak pomeleme i vlašské ořechy a každý druh si odložíme zvlášť.

  • 2

    Chemicky neošetřený pomeranč nastrouháme, dáme do skleničky a k ní vymačkáme pomerančovou šťávu.

  • 3

    Připravíme si těsto na korpus: v míse utřeme 4 žloutky se 75 g cukru a postupně k nim přimícháme 10 g hladké mouky, vyšlehaný tuhý sníh z 5 bílků a pomleté mandle. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 20-25 minut.

  • 4

    Mezitím zhotovíme náplň: 1/8 dl mléka v hrnci svaříme s 60 g cukru, přidáme k němu pomleté vlašské ořechy a při mírné teplotě krátce povaříme a odstavíme z plotny. V misce utřeme 4 žloutky se lžící cukru, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou (z jednoho pomeranče), rozehřátou čokoládu a vše přimícháme do vychladlé náplně s ořechy. Ještě si utřeme měkké máslo do pěny a po malých částech ho zašleháme do krému.

  • 5

    Uvaříme hustý sirup z 2 dl vody a 250 g cukru, kastrol se sirupem dáme nad páru a postupně do něj zamícháme vyšlehaný tuhý sníh z 6 bílků a vymícháme si hustou a hladkou hmotu, potom hned hrnec stáhneme z plotny a mícháme až do vychladnutí.

  • 6

    Na vychladlý dortový korpus navrstvíme ořechový krém.

  • 7

    Potom celý dort potřeme sirupovým krémem a zbytek krému dáme do stříkačky a krémem ozdobíme dort podle vlastní fantazie. Dozdobíme kandovanými nebo čerstvými višněmi.

  • 8

  • 9

Komentáře k receptu